Spektakulære vidundere i det nordlige Danmark

Spektakulære vidundere i det nordlige Danmark

Der er syv UNESCO-attraktioner i Danmark, men ingen af dem ligger i det nordlige Danmark. På verdensarvslisten finder vi Brødremenigheden i Christiansfeld, Parforcejagtlandskabet på Nordsjælland, Nationalparken Vadehavet ved Rømø, vikingebyen Jelling, Roskilde Domkirke, Stevns Klint og naturligvis Kronborg Slot. Når du tager til Nordjylland kan du derfor sagtens få tiden til at gå med en 888 Casino velkomstbonus, men der er også flere spektakulære vidundere, som du ikke bør gå glip af at besøge. 

Besøg Molerklinterne 

Danmark arbejder dog på at få tilføjet flere vidundere til listen og derfor kan Nordjylland potentielt komme med på listen. Der findes en ”tentativliste”, som indeholder forslag til konkrete verdensarvsnomineringer i fremtiden. Her finder vi blandt andet Molerklinterne på Fur og Mors. 

En af Molerklinterne er Hanklit, der ligger ca. syv kilometer fra Vilsund. Hanklit ligger ud til Thisted Bredning på den nordlige del af Mors og her er der tale om den største molerklint i Danmark. 

Hanklit indeholder forskellige lag af vulkansk aske og derfor kan du se mørke striber i den lyse molerklint. Hanklit blev fredet helt tilbage i 1937, kort tid efter dannelsen af Foreningen til Hanklits Fredning. I 1966 blev hele området på 171 hektar fredet og det fortæller lidt om hvorfor du bør besøge dette smukke område, der blandt andet også byder på Knudeklint på Fur. 

Knudeklinten ligger i det nordvestlige hjørne på øen og den er ejet af Fur Bryghus, som er vaskeægte lokalt mikrobryggeri, som var blandt de første bryggerier i Danmark. 

Henrik Søvang, CC BY 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by/3.0, via Wikimedia Commons

Nationalparken i Thy

Den har ikke eksisteret længe, men det gør den ikke mindre spektakulær. I Nordjylland bør du også slå din vej forbi Nationalparken Thy, som blev stiftet som den første danske nationalpark i juni 2007. Parken blev dannet for at bevare og udvikle den kulturhistorie, der forbindes med klitlandskabet i området. 

Tag helt op til Grenen i Skagen 

Du kommer ikke mere nordpå en Grenen i Skagen, som er det mest nordlige punkt i Danmark. Her kan du opleve et unikt naturfænomen hvor havene Skagerrak og Kattegat mødes. Det kan blandt andet ses på bølgerne i området, som til tider kan være voldsomme. Du kan bare spørge folk, der har taget turen med Oslobåden fra Danmark til den norske hovedstad. Det gynger når båden når til Grenen, som altså også anbefales at besøges fra land. 

De stærke strømme har over de seneste 100 år skabt en strandvold, der nu er 1 km lang. I området opstår der ofte lagunesøer hvilket tiltrækker såvel vadefugle som børn. Dog er det vigtigt at vide at det ikke er tilladt at bade i området, da strømmen kan være stærk og i værste tilfælde livsfarlig. 

I forbindelse med besøg ved Grenen bør du også besøge Skagens Odde, som med sine 30 km danner en af de største odder i verden. Her kan du også besøge Skagen Odde Naturcenter og Skagen Grå Fyr – Center for Trækfugle. Der er med andre ord nok at tage sig til i forbindelse med et kortere eller længere ophold i Skagen.