Et “must” i Danmark: Vinterbadning

Et “must” i Danmark: Vinterbadning

Det siges at der er omkring 25.000 organiserede vinterbader i Danmark og at de er fordelt på mere end 90 klubber. Der er endda klubber, hvor de nyder flere ting sammen som fx online casino med en NordicBet Bonuskode efter en kold dukkert. Du kan læse meget mere om vinterbadning i denne artikel. 

Derfor er vinterbadning sundt for dig 

Der har tidligere været myter om at vinterbadning påvirker hjertefrekvensen og blodtrykket på negativ vis, men undersøgelser viser faktisk det stik modsatte og der er flere sundhedsmæssige fordele ved at vinterbade. 

Du kan blandt andet styrke dit immunforsvar, da du øger antallet af antioxidanter i dit blod, når du vælger at svømme rundt i havet om vinteren.

Undgå at holde hovedet under vand 

Har du nogensinde fået ”brain freeze”, som betyder hjernefrys på dansk? Hjernen er ikke altid vild med kolde temperaturer og faktisk anbefales det ikke at holde hovedet under vand, når du er ude og vinterbade. Det kan føre til en utrolig ubehagelig hovedpine og derfor er det bedst at holde hovedet over vand. 

Undgå at vinterbade alene 

Vi hører desværre en gang imellem om at en vinterbader ender op i drukneulykker. Derfor anbefales det at du aldrig vælger at vinterbade alene. Selvom du er vant til kulde og at dykke ned i det kolde vand, er der altid en risiko for at din krop går i chok og at du i værste tilfælde besvimer i vandet. Derfor er det altid bedst at tage af sted flere personer. 

Hvis du ikke kan overtale nogen til at vinterbade med dig, kan du alternativt overtale venner eller familiemedlemmer til at tage med til og holde dig med selskab. Du kommer sikkert ikke til at være i vandet i lang tid alligevel. 

Kendte vinterbadere 

Du kan også deltage i en årlig vinterbaderfestival i Skagen og her kan du måske komme helt tæt på kendte ansigter i vandet. I 2019 var Grevinde Alexandra blandt de 350 vinterbadere, som deltog i Vinterbaderfestivalen i Skagen. 

Grevinde Alexandra er ikke den eneste kendte dansker, som er vild med den iskolde hobby. Skuespillerinde Mille Dinesen, som er kendt fra TV-serien ”Rita” er vinterbader og hun har tidligere udtalt at hun bliver helt høj på endorfiner, når hun drager ud i det kolde vand i Øresund. 

Udover Dinesen er de andre danske skuespillerinder Iben Hjejle og Sara Hjort Ditlevsen også vilde med at vinterbade og det kan måske være en motivation til at komme i gang? 

Martin Kraft, CC BY-SA 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0, via Wikimedia Commons – cropped

Bedste steder at vinterbade i Danmark

Der er naturligvis forskellige steder, som anbefales til vinterbadning i Danmark. Der er som sagt forskellige foreninger, som huser vinterbadere i den kolde tid på året og du kan blandt andet besøge Hellerup Vinterbadestue, som giver medlemmer adgang til badebroen samt en lækker sauna, der ligger nærmest helt ud til vandet. 

Hvis du foretrækker et sted, som ikke kræver medlemskab, kan du tage ud omkring Københavns Lufthavn hvor du finder Kastrup Søbad, hvor alle har mulighed for at hoppe ud i vandet. 

Der er naturligvis også muligheder for vinterbadning andre steder end Sjælland og her kan vi blandt andet anbefale Hasle Havn på Bornholm og Vinterbadeklubben Jomsborg i Aarhus.